tiistai 30. joulukuuta 2014

Veretön evankeliumi?

"kuinka paljon paremmin puhdistaakaan Kristuksen veri! Ikuisen henkensä voimalla hän on antanut itsensä virheettömänä uhrina Jumalalle, ja hänen verensä puhdistaa meidän omantuntomme kuoleman teoista, niin että voimme palvella elävää Jumalaa. " 
Hepr.9:14.KR-92

Teemu laajasalo oli puhujana eräässä seminaarissa, joka koski evenkeliointia. Seminaarissa pohdittiin sitä, että miten ihmisille pitäisi puhua uskosta. Seminaarissa mietittiin miten sekulaarisille ihmisille pitäisi puhua uskosta. Mitkä ovat ne sanat ja välineet.
Teemu Laajasalo on Helsingin kallion seurakunnan kirkkoherra ja Suomen jonkinlainen mediakasvo. Laajasalo on hyvä puhumaan ja hyvä esiintymään ja siksi varmasti oli jotenkin luontevaa kirkon puolelta pyytää häntä puhumaan kyseiseen seminaariin.
Itseäni jäi vaivaamaan hänen tapansa nähdä evenkeliumi. Laajasalo puhui paljon erilaisista tempauksista, joita hänen kirkossaan on toteutettu. (kallion srk)
Kuten kerjäläisten majoittaminen omiin koteihin. Sateenkaariväen sanan ja rukouksen illat ja nyt viimeisin on tämä polkupyörän lainaamishomma, luottofillari kampanja.
Laajasalolla on tällainen tietynlainen asenne, jota hän kuvaa seuraavasti. Kirkko ei ole teatteri vaan rakennustyömaa. Olen samaa mieltä hänen kanssaan, kirkon tehtävä ei ole viihdyttää, sen sanan ikävässä mielessä. Markkinointi ja myyntipuheet sopivat kuitenkin huonosti kirkkoon. Hyvä autokauppias voi olla hyvä myymään autoja, muttas se ei tee hänestä hyvää evenkelistaa. Vaikkakin Henki voi hänet osoittaa myös tähänkin tehtävään :) Laajasalon osaaminen ja puhuminen oli miellyttävää, mutta sisältö jäi ontoksi. Varsinkin jos sitä tarkastellaan klassisen kristinuskon viitekyhyksistä.

Helsingissä kampin kappelissa, joka sijaitsee narikkatorilla on myös järjestetty tällaisia uskontojen yhteisiä meditaatio hetkiä. Kampin kappelissa päivystää niin kaupungin sossuja, kuin kirkon työntekijöitä. Sinällään ajatus tällaisesta yhteistyöstä ei ole huono asia, mutta kenen kustannuksella?
Kirkon tehtävä on pelastaa sieluja, ei tarjota heille vain ajallista leipää. Helsingissä on järjestetty hyvinkin paljon tällaisia maallistuneita tilaisuuksia. Tammikuussa 2015 telkkarissa alkaa pyörimään ohjelma, joka on eräänlainen sokkotreffi, formaatti, jossa ihmiset eivät tunne toisiaan vaan menevät vain naimisiin. He kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa alttarilla. Ohjelmassa kirkonpuolelta on pappi Kari Kanala. Joka ei näe moraalittomuutta kyseisessä ohjelmassa.
Luterilainen kirkko oli myös mukana Sexhibition-messuille. Messuilla työskenteli seksuaaliterapeutti Paula Ruotsalainen sekä Tikkurilan seurakunnan seurakuntapastori ja psykoterapeuttiopiskelija Toni Fagerholm.
Pornomessujen ohjelmistoon kuului kaikkea muuta, muttei sellaista tervettä ja rakastavaa seksiä, joka kuuluu Kristilliseen moraali käsitykseen.  

Kirkon paimenet eivät ole uskossa?
Mitä evankeliointi on sellaiselle ihmiselle, joka itsekkään ei ole vastaanottanut evankeliumia. Vaan uskoo lähinnä teoreettisesti uskontoihin ja johonkin yliluonnolliseen. Tällaisen havannoinnin tein Laajasalon esityksessä evenkelioimis seminaarissa. Laajasalo puhui vain siitä, miten ihmiset täytyy saada mukaan kirkon toimintaan. Tässä en mene Laajasalon sielunelämään, vaan kirjoitan juuri, niin kuin koin asiat hänen sanovan. Laajasalolla on sama Tuomari kuin minullakin.
Kirkon toiminta ei ole sama, kuin Ottaa Jeesus vastaan henkilökohtaisena vapahtajana. Evankeliointi oli typistynyt sellaiseen kontekstiin, jossa se tarkoitti vain ihmisten kutsumista kirkon toimintaan. Ei uskoon. Siellä missä ei julisteta parannusta, kääntymystä ja pyhtystä, ei myöskään julisteta armahdusta ja armoa. Vaan syntinen jää yksin omien heikkouksien kanssa. 
Ilman lain saarnaa ei ole evenkeliumia, ja sen mukana tuomaa lohdutusta.
Laajasalo välillä kertoi vitsejä siitä, että hän kuulostaa herätys saarnaajalta, kun hän muutaman kerran siteerasi raamattua. Vaikka hänen asemassaan hänen tulisi saarnata vain raamattua ja siitä nousevaa uskon sisältöä. Laajasalon käsitys evankeliumista, vaikutti lähinnä sosiaaliselta jutustelulta kirkko rakennuksen sisällä. Tällaisille kerhoille on varamsti kysyntää, kun yleinen ilmapiiri länsimaissa muuttuu vain kovemmaksi. Tosiasia on kuitenkin, että tämä ei riitä taivasmatkaan.
Tehkää siis parannus ja kääntykää, että teidän syntinne pyyhittäisiin pois,
Ap.t 3:19.KR.38.

Mitä on kirkon sanoma, ilman uskoa? Tästä minulla tulee mieleen vain uskoton kirkko. Joka tarkoittaa sitä, että siellä ei enään saarnata oikeaa evenkeliumia. On täysin ymmärrettävää, että isoissa kirkoissa on monenlaisia tapoja vastata ihmisten uskoon. Esimerkiki AA-kerhossakin makkaran paisto iltamat toimivat erinomaisena paikkana tehdä vertaistukityötä. Samaa näkisin myös kirkossa tehtävän. Mutta mihin tuki tulisi perustua. Kirkon itseymmärryksen kautta sen pitäisi tukea ihmisen uskoa ja sen nojaamista Kristukseen.
Tukea ihmisan Jumalasuhdetta.
Ihmisten kutsuminen eri kerhoihin ei pelasta, vaikka ne toteutettaisiinkin kirkon seinien sisällä.
Laajasalon evankeliointi oli vain fiiliksen nostattamista. Näin itse sen koin. Kaikella kunnioituksella.
Docventures ohjelmassa kehoitettiin myös ihmisiä liittymään kirkkoon. Kyseessä ei todellakaan ollut mikään hengellinen etsintä kampanja, vaan tällainen puolivitsillä toteutettu kampanja kirkonpuolesta. Tällaisilla tempauksilla on kirkon siunaus, koska se tuo positiivista ja toivottua mediahuomiota kirkolle. Tämä kuitenkin on edelleen hyvin kaukana siitä mikä on kirkon keskeinensanoma. Onko siis mikään ihme, että sellainen järjestö. Kuin vapaa-ajattelijat herkuttelevat kirkon pelleilyllä ja kaikki niiden toilailut lisäävät vain kirkon epäkunnioitusta. Jonka se on syystäkin ansainnut. Kun katsoo kirkon toimintaa viimeisen 40vuoden ajalta.

Raamattu varoittaa uskottomuudesta!
Hes 3:17-21.KR-38.  "Ihmislapsi, minä olen asettanut sinut Israelin heimolle vartijaksi. Kun kuulet sanan minun suustani, on sinun varoitettava heitä minun puolestani.
Jos minä sanon jumalattomalle: sinun on kuolemalla kuoltava, mutta sinä et häntä varoita etkä puhu varoittaaksesi jumalatonta hänen jumalattomasta tiestänsä, että pelastaisit hänen henkensä, niin jumalaton kuolee synnissänsä, mutta hänen verensä minä vaadin sinun kädestäsi.

Mutta jos sinä varoitat jumalatonta ja hän ei käänny jumalattomuudestansa eikä jumalattomalta tieltänsä, niin hän kuolee synnissänsä, mutta sinä olet sielusi pelastanut.
Ja jos vanhurskas kääntyy pois vanhurskaudestansa ja tekee vääryyttä ja minä panen kompastuksen hänen eteensä, niin hän kuolee - kun et sinä häntä varoittanut, niin hän synnissänsä kuolee, ja vanhurskautta, jota hän oli harjoittanut, ei muisteta - mutta hänen verensä minä vaadin sinun kädestäsi.

Mutta jos sinä vanhurskasta varoitat, ettei vanhurskas tekisi syntiä, ja hän ei tee syntiä, niin hän totisesti saa elää, koska otti varoituksesta vaarin, ja sinä olet sielusi pelastanut."

Väärään maahan kylvetty siemen ei tuota hedelmää.
Luuk.8:14.KR-92.
Ohdakkeisiin pudonnut osa tarkoittaa niitä, jotka kuulevat sanan mutta sitten tukahtuvat elämän huoliin, rikkauteen ja nautintoihin. He eivät tuota kypsää satoa.

Joka kieltää ihmisiltä elämän leivän, on vääräpalvelija, joka ei anna ruokaansa ajallaan.
Luuk. 12:42-46.KR-38.
Ja Herra sanoi: "Kuka siis on se uskollinen ja ymmärtäväinen huoneenhaltija, jonka hänen herransa asettaa pitämään huolta hänen palvelusväestään, antamaan heille ajallaan heidän ruokaosansa? Autuas se palvelija, jonka hänen herransa tullessaan havaitsee näin tekevän!

Totisesti minä sanon teille: hän asettaa hänet kaiken omaisuutensa hoitajaksi. Mutta jos palvelija sanoo sydämessään: 'Herrani tulo viivästyy', ja rupeaa lyömään palvelijoita ja palvelijattaria sekä syömään ja juomaan ja päihdyttämään itseänsä, niin sen palvelijan herra tulee päivänä, jona hän ei odota, ja hetkenä, jota hän ei arvaa, ja hakkaa hänet kappaleiksi ja määrää hänelle saman osan kuin uskottomille.

Papit pilkkaavat Jumalan nimeä !
Mal 1:6.KR-38.
Poika kunnioittakoon isää ja palvelija herraansa. Mutta jos minä olen isä, missä on minun kunnioitukseni? Ja jos minä olen Herra, missä on minun pelkoni? sanoo Herra Sebaot teille, te papit, jotka pidätte halpana minun nimeni. Mutta te sanotte: "Miten me olemme pitäneet halpana sinun nimesi?"

Raamattu osoittaa selkeästi, että papit tulevat saamaan kovan tuomion valheen puhumisesta. He väittävät tuntevansa Jumalan, mutta he eivät tunne. Ihminen joka kieltää ja estää hukkuvaa pelastumasta. On sama, kuin palomies istuu täysissä varusteissaan paloautossa katsomassa, kun ihmiset palavat tuliseen taloon.
Luterilainen kirkko elää nyt etsikko aikaansa, samoin sen jäsenet. Kirkon ratkaisut arkkipiispasta alkaen ovat vieraannuttaneet kirkon sen omasta sanomastaan. Laajasalon kaltaisille papeille evankeliumi on toista, kuin se on ollut niille uskon isille, jotka ovat uskonsa vuoksi kärsineet häpeää maailmallisilta.
Kai Sadinmaan kaltainen kommunistinen marttyyrius, ei myöskään ole Kristuksen mukaista marttyyriutta vaan omien syntien vuoksi kärsimistä. Raamattu varoittaa yhdistämstä näitä asioita.
1.Pi. 3:17.KR-38.
Sillä parempi on hyvää tehden kärsiä, jos niin on Jumalan tahto, kuin pahaa tehden.

Todellinen rakkaus Jumalaan ja Lähimmäiseen ei toteudu, jos evenkeliumi on väärä.
Matt.7:21.KR-92.
"Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra', pääse taivasten valtakuntaan. Sinne pääsee se, joka tekee taivaallisen Isäni tahdon.

Jes 56:10-11.KR-38
Israelin vartijat ovat kaikki sokeita, eivät he mitään käsitä; he ovat kaikki mykkiä koiria, jotka eivät osaa haukkua. He näkevät unta, makailevat ja nukkuvat mielellään.
Ja näillä koirilla on vimmainen nälkä, ei niitä mikään täytä. Ja tällaisia ovat paimenet! Eivät pysty mitään huomaamaan, ovat kaikki kääntyneet omille teilleen, etsivät kukin omaa voittoansa, kaikki tyynni.

Matt.23:13.KR-92.
"Voi teitä, lainopettajat ja fariseukset! Te teeskentelijät! Te suljette taivasten valtakunnan ovet ihmisten edestä. Itse te ette mene sisälle ettekä päästä niitäkään, jotka menisivät.

Jaak. 5:20.KR-38
niin tietäkää, että joka palauttaa syntisen hänen eksymyksensä tieltä, se pelastaa hänen sielunsa kuolemasta ja peittää syntien paljouden.

1.Joh. 5:3.KR-38
Sillä rakkaus Jumalaan on se, että pidämme hänen käskynsä. Ja hänen käskynsä eivät ole raskaat;

Tällaisten varoitusten tarkoitus ei ole masentaa ihmisten mieliä, vaikka synti aina masentaakin ja se on sen tarkoitus. Synnin tehtävä on myös kääntää pettymys Jumalaa kohti. Vaikka todellisuudessa hänen luonaan on todellinen apu ja lohdutus. Jumalan rakkaus ihmisiä kohtaan, on niin suuri, että sitä on joskus vaikea ymmärtää. Parhaiten tämän ymmärtää, kun katsoo Jeesuksen uhrikuolemaa edestämme.
Laajasalon ja Sadinmaan ja muiden liberaali pappien pitäisi rukoilla Jumalalta lisää uskoa ja oikeaa rohkeutta toimia Kristuksen tahdon mukaan. Maailman hengen tahdossa kulkeminen ei lisää kenenkään kunnioitusta. Rukoillaan näidenkin ihmisten puolesta, jotta he saisivat uudestisyntyä elävään uskoon, joka vapauttaa heidät kaikista vääristä opetuksista. Hyvää ja armorikasta uuttavuotta 2015 kaikille lukijoille :)

Ef. KR-38
2:13  mutta nyt, kun olette Kristuksessa Jeesuksessa, olette te, jotka ennen olitte kaukana, päässeet lähelle Kristuksen veressä.
14  Sillä hän on meidän rauhamme, hän, joka teki molemmat yhdeksi ja purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden,
15  kun hän omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksinensä, luodakseen itsessänsä nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi, tehden rauhan,
16  ja yhdessä ruumiissa sovittaakseen molemmat Jumalan kanssa ristin kautta, kuolettaen itsensä kautta vihollisuuden.
17  Ja hän tuli ja julisti rauhaa teille, jotka kaukana olitte, ja rauhaa niille, jotka lähellä olivat;
18  sillä hänen kauttansa on meillä molemmilla pääsy yhdessä Hengessä Isän tykö.
19  Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Jumalan perhettä,
20  apostolien ja profeettain perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Kristus Jeesus,
21  jossa koko rakennus liittyy yhteen ja kasvaa pyhäksi temppeliksi Herrassa;

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti