sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Elokuva Paranormal Activity


Paranormal activity leffaa on markkinoitu kauhulla, joka on kuvattu niin sanotulla "tosi tv" tyylillä. Ohjaus: Oren Peli
Pääosissa: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs.
Elokuva on itsessäni herättänyt kysymyksiä. Mikä saa ihmisen katsomaan tällaista kauhua ja nauramaan sille? Onko todella niin, että meidän pitää kokea jotain todella kauheaa jotta meidän aivomme reagoi siihen.
Elokuva leikkii vaarallisella aiheella, jota ihmiset menevät katsomaan viihteenä.
Minun mielestä tämä yhtälö on hyvin kyseinalainen.

Nyky ajan ihminen on kyllästänyt aivonsa kaikella valmiiksi pureskellulla.
Ja siksi se tarvii aina uusia ja uusia kokemuksia jotka saavat sen sitten pelkäämään tai nauramaan.
Uusimpia villityksiä on paranormaalit asiat, kuten tv:ssä pyörineet ja pyörivät sarjat.
Hounted house, piiri, paranormaalit lapset, ym ym...
Näissä ohjelmissä pyritään joko löytämään tai ärsyttämään henkiä tai jtn muuta entiteettiä, joka saataisiin nauhalle todisteeksi yliluonnollisesta.

Varsinkin nuoria on aina kiinnostanut yliluonnollisuus, mm monet kokeilevat spiritismiä ja ouja lautaa siinä missä tupakan polttoakin.
Tällainen jännittävien ilmiöiden kokeminen voi mennä todella vaaralliseksi.
Paranormal activity elokuvassa mies henkilö kuvaa nauhalle näitä kokemuksia, jotta hänellä olisi todistus aineistoa tyttö ystävänsä väittämille.
Mies on tyypillinen skeptikko joka kyllä elokuvan aikana varisee hänestä pois.
Miehen nais-ystävä taas edustaa sellaista ihmis tyyppiä joka pitää ilmiöitä pakollisen pahana hänen elämässään, sillä hän on ollut henkien yhteydessä kahdeksanvuotiaasta asti.

Elokuvan kohtaukset ovat erittäin kammottavia, sillä tapahtumat ovat joiltain osin hyvin realistisia ja autenttisia. Tietenkin elokuvassa on käytetty teho keinoja jotta saadaan yleisö viihtymään.
Elokuvan juoni on nyky ajalle hyvin tyypillinen. Siinä ihmiset hakevat apua meedioilta ja multa new age tyyppisiltä ihmisiltä.
Elokuvassa ei sanallakaan mainita Kristinuskoa, tai Jeesusta, paitsi silloin kun he kiroilevat kauhusta.
Elokuvassa jopa lähdetään spiritismi laudan kanssa kommunikoimaan hengen kanssa.
Joka on kuten elokuvassakin esiin tulee erittäin vaarallista.
Tietenkin skeptikko mies ei sitä näe niin.
Elokuvan kammottavuus lepää, ainakin minun mielestä ja lukuisten ihmisen kokemuksista siinä, että elokuva voisi ihan hyvin olla totta.

Miten tällaiset exstreme kokemukset vaikuttavat nuorten mieliin?
Jotkut psykologit ovat tosin sitä mieltä, että kauhuelokuvat ovat harmittomia eivätkä aiheuta vakavampaa vahinkoa kuin tilapäisesti unettomia öitä. Mutta siitä huolimatta joukko arvostettuja viranomaisia vakuuttaa, että vaaroja on olemassa.

Tri Leonard Berkowitz, Wisconsinin yliopiston psykologian professori, väittää, että kauhuelokuvien väkivallalla on kolmitahoinen vaikutus yleisöön.
”Ensimmäiseksi”, hän sanoo, ”se saa yleisön yleensä turtumaan ja tulemaan välinpitämättömämmäksi väkivallan suhteen. Toiseksi yleisö saattaa omaksua sen käsityksen, että väkivalta on hyväksyttävää.
Kolmanneksi”, hän jatkaa, ”se voi kannustaa joitakuita toimimaan.”

Brasilialainen sanomalehti Veja kysyi elokuvaohjaaja Steven Spielbergiltä haastattelussa, miten viihteen sisältämä väkivalta voi vaikuttaa katsojiin.
Spielberg vastasi: ”Elokuvien tai televisio-ohjelmien esittämä väkivalta houkuttelee katsojia ottamaan mallia näkemästään paljon enemmän kuin siinä tapauksessa, että he näkisivät samaa elävässä elämässä tai televisiouutisissa.
Elokuvien väkivaltakohtaukset on kuvattu moitteettomassa valaistuksessa, silmiä hivelevissä lavastuksissa ja hidastettuina, minkä ansiosta niissä on jopa romanttista hohtoa.
Uutisten kyseessä ollen yleisö kuitenkin tajuaa paljon paremmin sen, miten kauhistuttavaa väkivalta voi olla, ja sen kohteet ovat erilaisia kuin elokuvissa.
” Spielberg lisää vielä, että hän ei ole toistaiseksi sallinut pienen poikansa katsoa eräitä kuuluisia elokuviaan (Tappajahai- ja Indiana Jones -sarjoja) sen takia, että niissä näytetään paljon verta ja väkivaltaa.
Vaikka edellä mainitut otteet eivät puhu suoraan kauhu elokuvista, niin on silti selvää, että myös kauhu elokuvilla on vaikutusta lasten ja varhais nuorten mieliin.

Elokuvista myös opitaan vääränlaista uskonnolista elämäntapaa ja kiinnostusta yliluonnolliseen.
Kuten Paranormal Activity elokuvassa, paha henki kuvattiin vahvaksi, ja sille ei kukaan voinut mitään. Elokuvassa mies poltti ristiinnaulitun kuvan, koska se aiheutti kipua.
Elokuvan ihmiset etsivät vastauksia sellaisilta ihmisiltä joita perinteinne kristillinen tulkinta pitää pakanllisina ja saatanallisina.
Elokuvassa mies etsi vastauksia ongelmiin notuudesta ja muista pseudo-tieteistä.
Hänellä ei tullut mielenkään lukea raamattua tai ottaa yhteyttä krsitillisiin yhtesöihin.

Elokuvan viesti on selvä, se antaa sen kuvan, että ihmiset ovat yksin näiden ilmiöiden kanssa ja, että heitä ei kukaan voi auttaa. Elokuvassa jopa tuotiin esiin ettei hengen pois ajaminen (exsorsismi) auta ihmistä vaan pahentaa tilanteen.
Elokuvassa meediota tai selvännäkijää esittänyt mies mainitsi klassisien petoksen joka on todella eriskummallinen näin kristityn mielestä, että hän teki erotuksen kuolleen ihmisen ja demonin välillä. Raamattu opettaa, että kaikki henki ollennot ovat demoneja, vaikka ne esiintyisivätkin mukavina oppaina nk sarjassa riivatut talot.

Raamattu opettaa, että kuolleet eivät ole missään välitilassa, vaan kuolleet ovat kuolleita.
Saar.9:5,10 Elävät tietävät sen, että heidän on kuoltava, mutta kuolleet eivät tiedä mitään. Heillä ei ole enää palkkaa saatavana, ja heidän muistonsa on unohdettu. Tee voimiesi mukaan se mikä tehtävissä on, sillä tuonelassa, jonne olet matkalla, ei ole tekoja, ei ajatuksia, ei tietoa, ei viisautta.
Raamattu kieltää yhteydenpidon henkiin.
2.Kor.6:14-17. Älkää ryhtykö epäuskoisten aisapariksi. Mitä tekemistä on keskenään oikeudella ja vääryydellä, mitä yhteistä on valolla ja pimeydellä? Voivatko Kristus ja Beliar* olla yhtä mieltä? Mikä voi liittää uskovan sellaiseen, joka ei usko? Miten jumalien kuvat soveltuvat Jumalan temppeliin? Mehän olemme elävän Jumalan temppeli, niin kuin Jumala on sanonut: -- Minä asetun heidän keskelleen ja vaellan heidän mukanaan. Minä olen oleva heidän Jumalansa ja he minun kansani. Siksi Herra sanoo: -- Lähtekää pois heidän joukostaan ja erotkaa heistä älkääkä koskeko mihinkään saastaiseen, niin otan teidät vastaan

Raamatun mukaan henget antavat ihmisille lahjoja, jotka eivät ole ihmisen omia, vaan demonista lähtöisin.

Ap.t.16:16-18. Kun taas olimme menossa rukouspaikalle, kohtasimme orjatytön, jossa oli tietäjähenki ja joka ennustamalla hankki isäntäväelleen hyvät rahat. Tyttö lähti Paavalin ja meidän muiden perään ja huusi: "Nämä miehet ovat Korkeimman Jumalan palvelijoita ja osoittavat teille pelastuksen tien! Näin hän teki useana päivänä, kunnes Paavali menetti kärsivällisyytensä, kääntyi ja sanoi hengelle: "Jeesuksen Kristuksen nimessä minä käsken sinua: lähde hänestä!" Siinä samassa henki lähti.
Ihmiset jotka tulivat uskoon, polttivat entiset taika välineensä ja kirjat jotka opettivat noituutta.
Tarinassa kerrotaan myös, että pahat henget eivät tottele ketä tahansa ihmistä, joka ilman uskoa alkaa kovistelemaan demoneja.
Paranormal activity leffassa myös talossa asuva mes kovisteli hengelle, koska ei ymmärtänyt oikeasti kenen kanssa oli tekemisissä.

Ap.t.19:13-20.
Myös jotkut kiertelevät juutalaiset henkienmanaajat alkoivat loitsiessaan lausua Herran Jeesuksen nimeä. Karkottaessaan sairaista pahoja henkiä he sanoivat: "Minä vannotan teitä sen Jeesuksen nimessä, jota Paavali julistaa. Näin tekivät myös juutalaisen ylipapin Skeuaksen seitsemän poikaa, mutta paha henki vastasi heille: "Jeesuksen minä tunnen ja Paavalinkin tiedän, mutta keitä te olette?
Ja mies, jossa paha henki oli, ryntäsi heidän kimppuunsa, nujersi heidät kaikki ja runteli heitä niin, että heidän oli alasti ja verissä päin paettava talosta. Tämä tuli Efesoksessa sekä juutalaisten että kreikkalaisten tietoon, ja pelko valtasi kaikki ja Herran Jeesuksen nimeä ylistettiin suuresti. Monet uskoon tulleet kävivät avoimesti tunnustamassa, mitä kaikkea olivat tehneet, ja useat, jotka olivat harjoittaneet taikuutta, kokosivat kirjansa yhteen ja polttivat ne kaikkien nähden. Kun kirjojen arvo laskettiin, päädyttiin viiteenkymmeneentuhanteen hopearahaan. 20 Näin Herran sana osoitti voimansa ja levisi yhä laajemmalle.
Raamattu kieltää esineiden omistamisen jota voi käyttää epä-jumalan palvelukseen.
5.Moos.7:25-26.

Elokuvan ikäraja oli 15 vuotta, mikä minusta on ihan liian alhainen, sillä tässä iässä olevat nuoret eivät välttämättä ymmärrä näiden asioiden todellista tilaa. He voivat alkaa kuvittelemaan asioita jotka eivät ole totta, tällaiset elokuvat varmasti järkyttävt herkimpien katsojien hengellista tasa painoa. Puhumattakaan siitä, että elokuvassa esiintyneet okkultiset kirjat ym voivat antaa inspiraation asioiden tutkimiseen, vailla todellisuuden pohjaa.
Elokuvat saavat myös monen ajattelemaan hengellisiä asioita, mutta tällaiset kauhu kuvat eivät saisi toimia hengellisen etsinnän katalyyttina.
Vaikka ne monesti toimivatkin, koska nuoret ja lapset eivät lue kirjoja, vaan tavoittavat aihe piirin juuri TV:stä ja elokuvista.
paras esimerkki tästä on da vinci koodi joka aiheutti muutama vuosi sitten ersikummalllisen ilmiön. Ja kirja oli puhtaasti fiktiivinen vailla mitään historiallista todellisuutta.
Tällä tahdon perustella sitä miten helposti ihmiset nielevät asioita, kun he uskovat mediaan.
Vaikka ihmiset nykyään saavat tietoa enemmän kuin koskaan, niin silti on valitettavaa,
että nuoret ovat joissain asioissa erittäin ymmärtämättömiä ja vastuuttomia. Sillä Tv ja elokuvat ovat nykyään monien lasten ja nuorten kasvattajia.

Elokuva paranormal activity päättyy miehen kuolemaan ja nainen katoaa teille tietämättömille.
Elokuva päättyy näin erittäin merkittävällä tavalla. Se antaa katsojille ymmärtää, että paha todella voi tehdä näin.
Elokuva ei välttämättä järkytä monia ns hardcore faneja, mutta luulempa, että moni katsoja ei ole tällainen. Vuonna 1973 ilmestynyt manaaja, sai aikaan melkoisia pelko tiloja ihmisille, ja olempa kuullut, että jollain olisi oikeasti mennyt mielenterveys.
Ainakin elokuvassa näytellyt tyttö kävi mielisairaalassa mutkan.
Elokuvat ovat elokuvia, mutta monet niistä ovat sellaisia jotka leikkivät vaarallisilla aiheilla. kuten paranormal activity.
Kristittyjen on ainakin valvottava mitä tvstä katsovat. Kristityt tietävät ilman katsomatta, että miten vaarallisia ja toden tuntoisia nämä paranormaalit asiat ovat. Heille ei tarvitse jatkuvasti todistella, että paha on olemassa, kuten uskosta osattomille.

Kristittyjen on myös hyvä tuoda esiin tämä kanta, sillä he voivat varoittaa ihmisiä spritismin ja noituuden vaaroista. Kristitty ihminen ei myöskään aina ole immuuni asioille, mutta kristitty turvautuukin korkeamman apuun.
Kristitty ei lähde omassa voimassa taistelemaan pahaa vastaan, koska tietää ettei hänellä ole tähän rahkeita.
Kristitty turvautuu Herraan Jeesukseen Kristukseen, joka on jo voittanut paholaisen ja ajanut hänet ulos taivaasta.

Luuk.10:17-20.
Niin ne seitsemänkymmentä palasivat iloiten ja sanoivat: "Herra, riivaajatkin ovat meille alamaiset sinun nimesi tähden". Silloin hän sanoi heille: "Minä näin saatanan lankeavan taivaasta niinkuin salaman. Katso, minä olen antanut teille vallan tallata käärmeitä ja skorpioneja ja kaikkea vihollisen voimaa, eikä mikään ole teitä vahingoittava. Älkää kuitenkaan siitä iloitko, että henget ovat teille alamaiset, vaan iloitkaa siitä, että teidän nimenne ovat kirjoitettuina taivaissa."
Ef.6:11-17.
Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet. Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa.

Sentähden ottakaa päällenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä. Seisokaa siis kupeet totuuteen vyötettyinä, ja olkoon pukunanne vanhurskauden haarniska, ja kenkinä jaloissanne alttius rauhan evankeliumille. Kaikessa ottakaa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa kaikki pahan palavat nuolet, ja ottakaa vastaan pelastuksen kypäri ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana.
Maailmassa on paljon sellaisia asioita joita ei aina pysty tieteellisesti selittämään ja kokemukset yliluonnollisesta ovat yksi tällainen osa alue. Vaikka monet kokemukset mitä ihmisillä on ovat varmasti mielikuvituksen tuotetta varsinkin jos katselee paljon kauhu elokuvia.
Niin kaikkea ei voi aina laittaa sen tiliin. Kristillisen uskon perus-lähtökohdat ovat myös tieteellisen kokeilun ulkopuolella. Usko Jumalaan voi myös joskus syntyä siitä, että kokee pahaa.
Mutta elokuvan kaltaiset asiat ovat ääri esimerkkejä, niin silti ne eivät ole mahdottomia.
Paha kuitenkin toimii erinlailla ja toimii varjoissa tehden työtä enemmän ihmisten mielissä ja sydämmessä.
Monet kirkon työntekijatkin ovat tietämättömiä tällaisista asioista.
Siksi ihmisten kertomuksiin on suhtauduttava aina varauksella suuntaan tai toiseen.
Kauhu elokuvat eivät ole kuitenkaan mitään uskonnon korvikkeita.
Vaan elokuvin tekiöiden inspiraatio lähtee monesti ihmisten kokemuksista.
Jumalan seurakunta ei siksi ole koskaan kiistanyt persoonallisen pahan olemassaoloa, vaikka nyky teologia suhtautuukin siihen välinpitämättömästi. Selittäen pahan olevan ihmisen sisäinen olotila.
Tällaiset teologiset argumentit ovat kuitenkin omiaan lisäämään ihmiset epä-uskoa kirkko laitoksiin. Jos kirkko ei tarjoa apua ihmisille, niin ihmiset hakevat apunsa näiltä poppa tohtoreilta ja joutuvat näin vielä suurempaan vaaraan.
Ihmisillä on kuitenkin aina vastuu itsellään, jos joku kiinnostuu pahuudesta ja sairaista kauhu elokuvista, niin silloin on oltava valmiina kantamaan seuraukset, jotka eivät aina ole mukavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti